INLOGGEN


HYGIENE

 

Eén van de grote problemen in Nepal is de hygiëne. Door een gebrek aan hygiëne komen er hier nog veel ziekten voor, die bij ons al lang niet meer bestaan. Het lijkt dus een eenvoudige zaak om de mensen te leren een betere hygiëne te handhaven, maar …

Er zijn een ‘paar’ dingen toch een beetje anders dan bij ons in het Westen. Neem nu de drinkwatervoorziening. In Nederland is het heel gewoon dat er water uit de kraan komt en dat je dat ook nog zomaar kan drinken, zonder ziek te worden! Daarnaast: hoeveel huizen hebben tegenwoordig al niet 2 toiletten, een bad en een douche. En maar lekker kostelijk drinkwater door het toilet spoelen. Soms wel honderden liters per dag!

De meeste Nepalezen hebben nog steeds geen eigen toilet, geen douche en zeker geen bad. In de steden is dat gelukkig al een stuk verbeterd, maar het gaat allemaal langzaam. In de Hindu cultuur is een toilet een bijzonder onrein iets en dat moet je dus zeker niet in je huis hebben. Als de mensen een toilet hebben is dat meestal in de tuin, zover mogelijk van het huis af.

Maar ook dat water. Er is hier water in overvloed in de rivieren. En toch: in de droge tijd is er vaak gebrek aan water. Soms moeten mensen kilometers lopen voor water. En ook in de stad is het niet altijd koek en ei. We hebben dat zelf aan de lijve ondervonden. We kunnen zelf al maanden niet douchen in ons eigen huis door watergebrek. Zo zijn er vele Nepalezen, die nauwelijks water hebben. Water om te drinken, water om je te wassen, af te wassen, kleding te wassen, te koken enz.

Het watergebrek wordt op veel plaatsen veroorzaakt door slechte lekkende leidingen. Als ik door Pokhara rijd, kom ik regelmatig plekken tegen, waar dagelijks grote, diepe plassen water staan. Veroorzaakt door ernstige lekkages in de (ondergrondse) leidingen. Tegelijk is er op andere plaatsen geen water te krijgen. Op plaatsen waar het net aan gaat, hebben veel huisbewoners (als ze er geld voor hebben) een pomp op de waterleiding laten zetten. Is er water, dan zuigen ze met alle macht aan de leiding om maar zoveel mogelijk te krijgen, want je weet niet wanneer er weer water komt. Illegaal, ja zeker. Maar onbegrijpelijk? Nee. Alleen krijgt de buurman zonder pomp nu helemaal geen water meer. Een huisjesmelker had het helemaal bont gemaakt: Hij had een grote ondergrondse tank gebouwd en een zware pomp op de leiding geplaatst. Hierdoor had hij altijd water, maar een aantal buren om hem heen helemaal niet. De ‘slimmerd’ verkocht dan het water uit zijn tank voor woekerprijzen aan zijn buren.

Hygiëne, hoe bedoel je, als er geen water is? Heb je daar wel eens bij stil gestaan. We kunnen de mensen hier van allerlei mooie zaken leren, maar als basis behoeften zoals voldoende en goed drinkwater ontbreken, waar praten we dan over? Probeer jij van de zomer maar eens je kleding en jezelf schoon te houden met zo’n zelfde hoeveelheid water.

Het is makkelijk om je neus op te halen voor mensen die smerige kleding aan hebben. Maar hebben ze een keus?

Hoezo hygiëne???

Jan Smit - 2000

More in this category: « Mango's kopen Sjouwen »