INLOGGEN


Politieke onrust en covid-19

POLITIEK

Vandaag is voor het eerst sinds een paar maanden het Nepalese parlement weer bij elkaar geweest. Wat ging daaraan vooraf?

In mijn laatste bericht heb ik het gehad over de strijd in de communistische partij tussen premier Oli (van de oorspronkelijke UML) en Dahal (als vertegenwoordiger van de Maoïsten). Deze strijd duurt inmiddels al meer dan 2 jaar. Een paar maanden geleden heeft premier Oli de president gevraagd om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De president heeft daar toen gehoor aan gegeven en ondanks de vele protesten het parlement naar huis gestuurd.

Afgelopen week is dat weer teruggedraaid omdat het hooggerechtshof van Nepal bepaald heeft dat het naar huis sturen van het parlement in strijd is met de grondwet. Zodoende kwam het parlement vandaag weer bijeen en gaat de strijd tussen de 2 fracties van de communistische partij onverminderd door.

Intussen probeert premier Oli vooral aanhang te vinden bij de hindoes. Zo bezocht hij afgelopen week Pashupatinath (een belangrijke hindoetempel in Kathmandu) en deed hij toezeggingen voor het onderhoud van de tempel. In de Annapurna Express las ik er een interessant artikel over. Daarin belooft hij onder andere 101 kg goud om de gouden dakbedekking van de tempel te vernieuwen.

De schrijver van het artikel waarschuwt daarin ook voor het gevaar van religieus extremisme. Daarbij wijst hij ook op een groep die het vooral op Christenen gemunt heeft en op de kerken. Al met al stelt de schrijver dat de premier zich op glad ijs begeeft door steun te zoeken bij hindoegroeperingen. Het artikel is de moeite van het lezen waard.

COVID-19

Het aantal besmettingen loopt langzaam terug en het leven in Nepal is bijna weer normaal. Winkels zijn weer open en veel andere beperkingen zijn opgeheven. Kerken komen ook weer bij elkaar, alhoewel meestal wel met inachtneming van de anderhalve meter en het dragen van een mondkapje. Ook is men al begonnen met vaccineren, dankzij vaccins uit India en recentelijk ook via de WHO.

Ondanks dit alles blijft de situatie in Nepal zorgelijk. Ook ligt de belangrijkste bron van inkomsten, het toerisme, nog steeds stil. Blijf s.v.p. ook bidden voor de kerken in Nepal.

 

 

 

Read 913 times